Devojčica koja sedi na koferima

Doneli ste odluku da se preselite u novi dom, a još uvek to niste saopštili svom detetu? Razmišljate o tome kako pripremiti dete za selidbu na najbolji mogući način, tako da ono ne doživi veliki stres?

Pre svega, morate da budete svesni da ne postoji univerzalno pravilo niti način koji će biti idealan za saopštenje ovakvih vesti. Selidba u novi dom, bilo da je u istom kraju ili u drugom gradu, neminovno će uticati kako na vaše dete, tako i na čitavu porodicu koja se odlučila na ovakav korak.

Prema mnogim istraživanjima, selidba je jedna od najstresnijih situacija sa kojim se mnogi ljudi suočavaju u nekom periodu svog života. Zato je adekvatna psihička priprema deteta ključna pre nego što dođe do realizacije procesa selidbe i prevoza robe na vašu novu adresu.

Pripremili smo vam pet saveta kako možete dete pripremiti na selidbu, tako da ona prođe što bezbolnije po njega.

#1 Ukažite mu na sve zanimljive i zabavne strane selidbe 

Dete nikako ne sme shvatiti selidbu kao nešto negativno, već naprotiv, kao nešto potpuno novo, zanimljivo i zabavno. To možete postići ukoliko dosta vremena unapred počnete sa pozitivnom pričom oko selidbe.

Pomenite mu da će upoznati nove drugare, upisati novu školu sporta ili jezika gde će puno novog naučiti, imati sjajan park u blizini gde će moći da provede dane igrajući se na svojim novim omiljenim spravama, i slično.

Od vašeg pristupa mnogo zavisi, zato osmislite sve šta ćete ispričati vašem detetu kako bi ga adekvatno pripremili za selidbu i kako bi ono to shvatilo kao jedno fenomenalno iskustvo koje će mu doneti mnogo zabave i novih, lepih stvari. 

#2 Zadajte mu zadatak da spakuje omiljene igračke

Jedan od najboljih načina koji mogu da vam pomognu da dete adekvatno pripremite za selidbu u novi dom i da ga uključite u čitav proces preseljenja jeste da mu date konkretne zadatke, kao što je pakovanje njegovih omiljenih igračaka.

Pored igračaka, možete da mu kažete da spakuje i svoju omiljenu garderobu, knjige, bojanke, i sve ono što dete voli da koristi kako bi shvatio selidbu kao igru i kao normalan sled događaja koji ne bi trebalo da ga poremeti ni najmanje.

U slučaju da se selite u veći prostor objasnite mu da će imati mnogo više mesta za igru i sve svoje omiljene stvari. Možete ga obradovati sa obećanjem da ćete mu kupiti onu igračku koju je toliko dugo priželjkivao i koja će savršeno da se uklapa u njegovu novu sobu. 

#3 Budite raspoloženi tokom pripreme za selidbu

Roditelji i dečak na krevetu

Deca svesno i nesvesno oponašaju svoje roditelje. Vaše ponašanje i stav imaju mnogo veći uticaj na dete nego što mislite. Oni mogu da osete vaše raspoloženje, čak i ako se maksimalno trudite da ga sakrijete od njega.

Ukoliko ste vi tokom priprema za selidbu nervozni i neraspoloženi, dete će i samo početi da iskazuje nezadovoljstvo i negativan stav oko selidbe. S druge strane, ako ste veoma raspoloženi i radosni dok pakujete stvari i pričate o svim prednostima novog doma, budite sigurni da će i dete nesvesno početi da se raduje selidbi.

#4 Odgovorite na sva detetova pitanja oko novog doma

Kada saopštite detetu da ćete se uskoro preseliti u novi dom, logično je da će ono imati mnogo pitanja koja će zahtevati vaše strpljenje i odgovore. Zato nemojte da zanemarujete detetova pitanja, jer je svaki vaš odgovor njima zlata vredan i može da im mnogo olakša doživljaj preseljenja. 

Ovo je još jedan važan korak za pripremu deteta za selidbu, jer će se ono vremenom već navići na priču oko novog doma, škole i okruženja. Gotovo će stvoriti kompletnu sliku što će detetu pomoći da se što pre navikne na ono što ga očekuje. 

#5 Razumite brige i uznemirenost deteta zbog preseljenja

Velika je verovatnoća da će vaše dete, makar u nekom trenutku, biti uznemireno ili će negodovati oko čitavog procesa selidbe. Morate da shvatite da je takvo stanje potpuno prirodno i očekivano, jer podrazumeva izlazak iz zone komfora.

Mnogim odraslim ljudima selidba pada veoma teško, zato je i razumljivo da će deca biti prilično zbunjena. U ovakvim momentima je neophodno da im budete velika podrška i da ih ohrabrite kako bi se ona što pre smirila i shvatila da selidba nije veliki bauk i da će mu doneti mnogo toga dobrog

Svaki put kada se dete bude inatilo i osećalo loše oko selidbe, pustite ga da iskali svoje nezadovoljstvo, a zatim mu mirnim tonom i pažljivim odabirom reči ukažite da će takvo stanje proći i da će novo okruženje biti mnogo bolje od onog na koji je navikao. 

Selidba u novi dom je velika promena koja zahteva vreme

Morate da shvatite da selidba u novi dom predstavlja veliki izazov i nešto što će zahtevati puno vremena kako bi svi navikli na novo okruženje. Ovo je pogotovo važno da razumete, kako ne bi žurili, očekivajući da će se dete u kratkom vremenskom periodu navići na novu sobu, školu, društvo, kraj, i tome slično.

Zato je važno da pustite vreme da učini svoje i da se dete prirodno navikne na ono što ga očekuje. Uz malo više strpljenja, podrške i pozitivnog stava oko selidbe, vaše dete će se brzo navići na svoj novi dom i rado će prihvatiti svaku novu promenu koja mu sledi u životu!

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.