Dobro znamo koliko selidba može biti stresan događaj za ljude, ali imajte na umu da ona može biti podjednako uznemirujuće iskustvo i za kućne ljubimce. Bilo da imate psa, mačku, pticu ili nekog drugog ljubimca, ne smete u svoj toj gužvi zaboraviti i na njihova osećanja, jer svaka životinja odlično može da primeti i oseti promenu u svakodnevnom ponašanju.

Dok spremate celi svoj život u kutije, vaš ljubimac može postati uzrujan i sklon abnormalnom ponašanju, kao što je preterano lajanje/mjaukanje ili uriniranje po kući. Zato obratite pažnju na njih i posvetite im svoje vreme. Ukoliko angažujete profesionalnu agenciju za selidbe, koja sav posao preuzima na sebe, onda znajte da selidba sa kućnim ljubimcem može biti potpuno bezazlena

Uz to, evo i nekoliko korisnih saveta kako možete pomoći vašim ljubimcima da lakše prihvate selidbu i brzo se adaptiraju na novi prostor.

Pre promene lokacije posetite veterinara

Pre nego što dođe do preseljenja sa kućnim ljubimcem trebalo bi da mikročipujete vašeg psa ili mačku. U vreme selidbe vaš ljubimac može biti posebno uznemiren i nepoverljiv prema novom staništu, pa se lako može provući kroz vrata ili se izgubiti u novom okruženju. Zbog toga je veoma važno da se za svaki slučaj obezbedite i lako ga pronađete u slučaju da dođe do ovakve neželjene situacije. 

Veterinar će vam sigurno preporučiti pouzdanu kliniku u blizini vašeg novog mesta stanovanja, gde ćete moći da odlazite po potrebi ili na redovne kontrole sa vašim ljubimcem. Osim toga, važno je da veterinar pre selidbe detaljno pregleda vašeg ljubimca, posebno ukoliko se radi o preseljenju u drugi grad ili zemlju, kako biste bili sigurni da je potpuno zdrav i spreman za put.

Zadržite rutinu u svom svakodnevnom ponašanju

Ljubimci teže konstantnosti i nisu baš blagonakloni prema iznenadnim promenama. U nedeljama koje prethode selidbi bilo bi dobro da se držite rutine na koju ste navikli ljubimca. Promena vremena šetnje, hranjenja ili spavanja može povećati nivo stresa kod životinje, ali i izazvati neprilično ponašanje. 

Iako selidba stana ili kuće u korenu remeti svakodnevicu, ipak pokušajte da održite sve u normali, kako životinja ne bi imala osećaj da se baš sve oko nje menja. Štaviše, u ovom periodu dodatna pažnja i posvećenost ka ljubimcu sigurno neće škoditi. 

Potrudite se da ljubimac ne gleda dok se pakujete

Možda vam ovo zvuči pomalo čudno, ali istina je da na ljubimce može i te kako loše delovati ako gledaju kako stvari iz njihovog stana nestaju. Neke mačke počinju da uriniraju po kući kada razmestite nameštaj, a još je gore ako taj nameštaj odjednom “nestane”. Zato, ukoliko primetite da je vaš ljubimac osetljiviji nego što je to uobičajeno, poštedite ga celog iskustva selidbe, barem dok pakujete stvari za selidbu

Dobra opcija bi bila da ljubimca privremeno uzme neko od vaše porodice ili prijatelja, ili ga jednostavno premestite u drugu prostoriju. S njim ponesite i njegove igračke, vodu i hranu, redovno ga proveravajte i češće mazite kako biste mu pružili sigurnost i kako se ne bi osećao zapostavljeno.

Stvari koje pripadaju vašem ljubimcu spakujte poslednje. 

Važno je da uradite sve što je u vašoj moći kako bi selidba sa kućnim ljubimcem protekla što jednostavnije i “bezbolnije” po životinju. Označite kutije za selidbu u kojima se nalaze igračke ljubimaca, posude i prostor za spavanje kako biste ih lakše našli. 

Kada dođete u novi dom, prvo raspakujte stvari koje pripadaju vašem ljubimcu kako bi odmah imao nešto poznato i svoje u novom domu. Poznati miris pomoći će vašem ljubimcu da se oseća sigurno i opušteno, čak i kada promeni lokaciju.

Obezbedite miran put do nove lokacije

Profesionalna i pouzdana agencija za selidbe pobrinuće se da sve vaše stvari i dragocenosti stignu na željenu lokaciju u tačno dogovoreno vreme i bez ikakvih oštećenja. Za selidbe prostora do 35 kvadrata moguće je organizovanje kombi prevoza, a ukoliko imate ljubimca za njega bi bilo najbolje da putuje sa vama kako se ne bi izlagao stresu i kako bi bio mirniji.

Ponesite njegove omiljene grickalice i vodu. Ptice, male glodare i reptile možete prevesti u njihovim kavezima, a ribe u plastičnoj vrećici ispunjenoj vodom. Stavite vrećicu u prazni akvarijum kako biste je zaštitili od oštećenja. 

Pazite na otvorena vrata 

Kada selite stvari iz stare kuće i unosite ih u novu, pazite da vaš ljubimac bude na sigurnoj lokaciji kako se ne bi provukao i pobegao kroz otvorena vrata. Nakon što sve skockate kako ste zamislili, red je da pomognete i svom ljubimcu da se dobro oseća u novom komšiluku, pa je preporuka da pođete sa njim u šetnju i istražite novo naselje. 

Ukoliko imate dvorište, proverite da li su ograda i vrata sigurni kako vaš ljubimac ne bi pobegao. Nije neobično da se ljubimci vrate na staru adresu. Držite se rutine tokom svakodnevnih hranjenja i odlazaka u šetnju kako bi se vaš ljubimac lakše privikao na novi dom.

Sigurni smo da će vam ovi saveti biti od i te kako značajne koristi ukoliko se selite sa kućnim ljubimcem. Kao što treba da uradite sve da biste olakšali preseljenje životinji, možete da uradite i nešto što će vama značajno skratiti mukekontaktirajte nas i prepustite vašu kompletnu selidbu u naše ruke. Dostupni smo 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, stoga ne oklevajte da nam se javite!

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.