Verovatno najveći problem sa kojim se susreću ljudi tokom selidbe se odnosi na način zaštite stvari od različitih oštećenja, do kojih vrlo često dolazi prilikom ovog procesa. Tokom iznošenja nameštaja iz selidbenog prostora obično se, pre nego što se stigne do transportnog vozila, mora proći kroz neka vrata, hodnik, stepenište, nakon čega sledi i postupak utovara u vozilo. 

I najmanja nepažnja tokom svih ovih radnji može dovesti do oštećenja nameštaja ako on nije zaštićen na adekvatan način. Da bi se izbegla mogućnost nastanka ogrebotina na nameštaju ili različitih oštećenja različitih uređaja i drugog pokućstva, neophodno je da se obavi odgovarajuća zaštita nameštaja.

Selidba nameštaj – kako zaštititi nameštaj prilikom selidbe?

Ako niste raspoloženi da oblažete nameštaj specijalnim vrstama folije, najbolje je da taj posao prepustite stručnjacima iz agencije za selidbu koju ste odabrali. Svaka ovakva agencija koja drži do kvaliteta svog poslovanja će poslati svoje radnike na Vašu adresu u dogovorenom terminu, koji će sa sobom poneti specijalnu, takozvanu streč foliju ili onu koja je znana kao puckava i u najkraćem mogućem roku će njima obložiti sav Vaš nameštaj. 

Zaštitna folija za nameštaj je neophodna kako bi se sve stvari u Vašem domu adekvatno obložile. Na taj način se nameštaj štiti od svih eventualnih oštećenja do kojih može da dođe tokom selidbe nameštaja.

Ukoliko, pak Vi sami želite to da uradite, morate da nabavite najpre dovoljnu količinu obe vrste folije i da polako, uz nečiju pomoć pažljivo obložite sav nameštaj koji želite da preselite sa jednog mesta na drugi. Tom prilikom je posebno važno da obratite pažnju na zaštitu onih isturenih delova nameštaja i nogica.

Ukoliko su u pitanju, recimo vitrine na kojima se nalaze i stakleni delovi, uvek je preporuka da naročito pažljivo zaštitite te delove na adekvatan način, jer se neretko događa da baš oni budu oštećeni prilikom transporta, uzevši u obzir činjenicu da su i najosetljiviji.

Priprema nameštaja pred selidbu na drugu lokaciju

Da bi se nameštaj adekvatno zaštitio i transportovao na željenu lokaciju, neophodno je da se obave detaljne pripreme neposredno pred samu selidbu. Nije dovoljno da se nabavi samo zaštitna folija i angažuje agencija, već je potrebno da uradite par poslića koji će olakšati sam proces. 

Izmerite svoj nameštaj

Pre nego što pristupite pakovanju i seljenju nameštaja, neophodno je da uložite malo svog vremena i premerite dimenzije svog onog nameštaja koji planirate da preselite na novu lokaciju. To bi trebalo da uradite iz nekoliko razloga. Prvi je taj što će tako znati koliko vam je potrebno zaštitne folije i materijala za pakovanje nameštaja, a drugi je kako biste se uverili da će se svi komadi uklapati u novu sredinu. 

Ne bi valjalo da dopremite nameštaj, a da se neki delovi ne uklapaju kroz vrata i hodnike novog doma. Izmerite širinu, dubinu, visinu i dijagonalne dimenzije svakog od vaših velikih komada nameštaja i uzmite u obzir ta merenja prilikom odlučivanja o sudbini vašeg nameštaja pre selidbe.

Detaljno proverite nameštaj

Ovo je možda i najvažniji korak u pripremi nameštaja za preseljenje. Provera pre selidbe nameštaja ima nekoliko veoma važnih svrha. Prva je da detaljnim pregledanjem komada nameštaja možete da utvrdite sva postojeća oštećenja, kako vas neka eventualna šteta na delovima nameštaja ne bi iznenadila kada on stigne na novu lokaciju. 

Tako možete biti sigurni da je agencija za selidbe odradila dobar posao, a da je potencijalno oštećenje već bilo prisutno. 

Provera nameštaja pomoći će vam i pri odluci koje komade ćete uzeti sa sobom, a koje ćete ostaviti iza sebe. Preporuka je da ne selite one komade koje su suviše stari, previše istrošeni i suviše oštećeni. Takođe, razmislite dva puta pre nego što platite da se nameštaj preseli samo da bi vam stajao u skladištu u novom domu i nikada ga ne koristite ponovo. U tom slučaju pametnije rešenje bilo bi odvoženje nameštaja na deponiju.

Kako zaštiti električne uređaje prilikom selidbe?

Kuhinjski aparati i druge vrste uređaja, takođe zahtevaju poseban vid zaštite. Pa, čak i ako imate sačuvane njihove originalne kutije, preporuka je da i njih zavijete streč folijom. Na taj način ćete ih sačuvati i od mogućeg oštećenja, ali i od vlage, ukoliko se dogodi da pada kiša tokom Vaše selidbe. 

Posebnu pažnju morate da obratite i na muzičke uređaje, za koje je sasvim sigurno najbolji vid zaštite, već pomenuta puckava folija. Kada je u pitanju pakovanje slika, u zavisnosti od toga da li imaju staklenu zaštitu ili ne, zavisiće i da li je bolje da ih zaštite samo streč folijom ili je, pak neophodno da ih dodatno obložite i puckavom folijom.

Selidba kuhinjskih uređaja je naročito osetljiva i zahteva posebnu pažnju prilikom pakovanja, odnosno zaštite. Zato je i najbolje da ovaj posao poverite radnicima specijalizovane agencije za selidbe, jer će oni to učiniti na najbolji mogući način, budući da imaju sasvim dovoljno iskustva u pakovanju i selidbi ovakvih aparata. To se posebno odnosi na selidbu frižidera i šporeta.

Ne zaboravite da je i za Vaš računar i televizor, odnosno DVD uređaj, takođe potrebna zaštitna folija za nameštaj. Mada se najčešće preporučuje da se najpre takvi uređaji zaštite streč folijom, a tek nakon toga oblože i puckavom folijom. 

Naravno, idealno bi bilo da ih prvo stavite u adekvatne kutije za selidbu, stim da ih prethodno u svakom slučaju obložite i zaštitnom puckavom folijom. Nakon toga je dobro da i kutiju obložite dodatno streč folijom, kako biste bili sigurni da i u slučaju da kutija padne, to neće dovesti do nekog ozbiljnijeg oštećenja pomenutih uređaja.

Budući da je reč o vrlo važnom segmentu svake selidbe, najbolje bi bilo da angažujete profesionalne radnike pri agenciji za selidbe čije ćete usluge koristiti, jer je to najbolji mogući način zaštite i Vašeg nameštaja i Vaših uređaja. Kontaktirajte nas kako bismo Vam demonstrirali šta znači profesionalno preseljenje.

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.