Kada odlučite da se selite, bilo da se radi o preseljenju kompanije ili privatno, važno je da prvo napravite plan selidbe. Kako biste izbegli haos prilikom pakovanja i raspakivanja, zatim u prevozu stvari, a i kako biste sačuvali sve svoje dragocenosti, potrebno je da za početak sednete, razmislite i zatim napravite redosled akcija. 

Prvo što treba da napravite jeste spisak stvari za selidbu. Samo tako možete imati uvidu u sve ono što morate pripremiti za pakovanje i dalji transport na novu lokaciju. Ono što takođe mnogima predstavlja problem jeste kako se spakovati za selidbu?! 

Postoje brojna pravila i uputstva za pakovanje, koje smo u agenciji Miladinović tokom godina rada sa brojnim klijentima usavršili, stoga vam u nastavku teksta dajemo nekoliko praktičnih saveta kako biste znali odakle krenuti prilikom pakovanja za selidbe.

Plan pakovanja prilikom selidbe – šta prvo spakovati? 

Kada su u pitanju saveti za pakovanje, osnovno pravilo jeste da prvo spakujete stvari koje vam nisu odmah potrebne i koje ne koristite toliko često. To su na primer odeća i posteljina koje su za drugo godišnje doba, posuđe i servisi koje koristite samo u specijalnim prilikama, ukrasni i dekorativni predmeti i slično. 

Na taj način nećete doći u situaciju da je spakovano nešto što vam je svakodnevno potrebno, jer ćete tako morati po nekoliko puta da otvarate kutije kako biste uzeli željenu stvar i da je iznova vraćate nazad. 

Kako se spakovati za selidbu – saveti za uspešno pakovanje

Istraživanja pojedinih psihologa su pokazala da selidba zauzima visoko treće mesto na listi najstresnijih događaja u životu. To i ne treba da vas čudi jer ako ste se ikada selili ili ste u tom procesu onda znate kakva vas panika uhvati kada samo pomislite koliko imate nameštaja, garderobe, ukrasa, posuđa, knjiga  i drugih stvari koje treba spakovati. 

Međutim i za to postoji rešenje, a tajna je u dobroj pripremi. Već smo napomenuli da je spisak stvari za selidbu jako bitno da napravite pre samog procesa, a zatim je važno da naučite kako se spakovati za selidbu, a da to bude što lakše, jednostavnije i praktičnije. 

Zato vam i predstavljamo nekoliko trikova za pakovanje za selidbu, koji će vam pomoći da adekvatno organizujete sve stvari i tako sebi olakšate čitavu zbrku prilikom preseljenja. 

#1 Koristite providne plastične kutije za pakovanje

Sve one stvari koje su vam važne ili potrebne u svakodnevnom životu možete da spakujete u plastične providne kutije. Na taj način ćete odmah moći da vidite šta je unutra, odnosno gde se nalazi ono što vam je u tom trenutku potrebno. Tako ćete izbeći gubljenje vremena preturajući po brojnim kutijama i kesama. 

#2 Dobro obezbedite sve lomljive stvari

Jedna od najbitnijih stvari jeste da dobro zaštitite sve one lomljive stvari koje pakujete, kako ne bi došlo do njihovog oštećenja prilikom transporta. Zbog toga je savet da pripremite veći broj novina i papira u koje biste mogli da umotate lomljive stvari.

Takođe, praktični trik koji vam može poslužiti u zaštiti stvari jeste da sve plišane igračke, jastuke, pokrivače i ćebad, stavite zajedno u jednu kesu i koristite ih kao postavku na koju ćete stavljati lomljive i osetljive stvari, a možete ih iskoristiti i za popunjavanje praznina među stvarima, kako se ne bi pomerale tokom puta. 

#3 Pakovanje električnih uređaja

Najbolje rešenje za pakovanje električnih uređaja jeste da ih ubacite u originalne kutije, ukoliko ste ih sačuvali. Ako niste, onda će vam sigurno dobro poslužiti i naše kutije sa selidbe, s obzirom na to da su veoma pouzdane i adekvatne za pakovanje različitih predmeta. 

Ukoliko imate računare i slične uredjaje koji se povezuju, predlažemo vam da ih slikate tako povezane. Na taj način kada ih ponovo budete povezivali jedne sa drugima ili sa strujom znaćete gde ide koji kabl.

Kada su u pitanju uređaji poput frižidera ili zamrzivača, savet je da ih obavezno otopite i izbrišete pre pakovanja i same selidbe, kako ne bi došlo do njihovog otapanja u toku transporta, što može napraviti veliki problem.

#4 Priprema odeće za pakovanje

Napomenuli smo već da kada pakujete odeću, na dno kutije stavite svu onu garderobu koju ne nosite u datom trenutku, odnosno koja nije adekvatna za aktuelno godišnje doba. Dobro rešenje bi bilo da , ukoliko ste u mogućnosti, odeću stavite u kese koje vakuumom možete smanjiti. Na taj način ćete uštedeti mnogo prostora.

#5 Obeležavanje kutija bojama ili brojevima

Jedan od vrlo praktičnih saveta koji će vam olakšati raspakivanje na novoj lokaciji, jeste da kutije koje idu u različite prostorije obeležite različitim bojama. Primera radi žutu boju možete koristiti za kutije u kojima su kuhinjski elementi, zelenu za stvari namenjene dnevnoj sobi, plavu za predmete iz spavaće itd. 

Ovako ćete lakše raspoređivati sve te stvari kada se budete useili u novi prostor. Takođe, dobra je ideja da obeležite kutije brojevima. Na taj način ćete znati koliko ste kutija poneli i da li nešto nedostaje.

#6 Zaštitite staklene površine

Najlomljivije stvari prilikom transporta svakako su one izrađene od stakla. Dovoljan je mali udarac da se napravi pukotina i tako trajno ošteti određeni predmet. Zbog toga je praktično rešenje da sve one staklene površine, poput ogledala ili vrata na ormarima, visećim delovima i slično, prelepite lepljivom trakom u obliku slova X. 

Ovo ih može zaštiti od razbijanja, barem pri udarcima manjeg intenziteta, ali čak i ukoliko dođe do pucanja, lepljiva traka će koliko-toliko ublažiti udar i zadržati staklo u okviru.

#7 Nemojte da prepunite kutije

Jedna od čestih grešaka koju ljudi prave prilikom pakovanja stvari, jeste da napune kutije do vrha, misleći da tako štite stvari i smanjuju mogućnost njihovog pomeranja po kutiji. Međutim to nije slučaj, s obzirom na to da je dovoljan mali potres prilikom transporta da jedna stvar udari u drugu i tako se ošteti

Zbog toga je savet da nikada ne prepunite kutije, kao i da svaku stvar razmaknete jednu od druge, a da sve praznine u kutiji ispunite izgužvanim papirom, pucketavom folijom ili nekim drugim mekanim materijalom, koji će sprečiti njihovo pomeranje i smanjiti mogućnost oštećenja na minimum. 

Ukoliko imate stvari i delove nameštaja koji vam nisu vie potrebni i ne želite da ih pakujete i selite sa sobom na novu lokaciju, odmah odredite da li i kome možete da ih poklonite. U suprotnom nam najavite šta želite, a mi ćemo nepotrebne stvari odneti na deponiju.

Verujemo da ste pomoću ovih saveta naučili kako se spakovati za selidbu i da vam taj proces neće u budućnosti teško pasti. Kako biste sebi još više olakšali slobodno nas kontaktirajte, jer nudimo najbolje usluge selidbe u Beogradu, ali i na teritoriji cele zemlje.

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.