Ako ste bili u prilici da prođete kroz selidbu kada ste bili mlađi, gotovo je sigurno da se ne sećate naročito tog perioda, osim ako niste tada morali da menjate školu, što je već druga priča…

Često se može čuti da je selidba promena na bolje u životu, ali se mora priznati da to baš i nije slučaj u svakoj situaciji. Zapravo, za odrasle ljude ovo je većinom zaista pozitivna promena, ali kada su u pitanju deca, to može biti mač sa dve oštrice. Zato se treba na vreme postarati da se mališanima na pravi način objasni šta ih očekuje u novom kraju, a čak je dobro i da neposredno pre selidbe pođete sa svojim detetom da prošetate kroz novi kraj ili grad, kako bi ga i oni, ali i vi što bolje upoznali pre zvaničnog preseljenja.

Ipak, čak i ako vam u prvom trenutku ne bude izgledalo da je selidba zaista i pozitivna promena u vašem i u životu vaših bližnjih, jednostavno morate da počnete da gledate na čitav taj proces iz nekog lepšeg ugla. Naravno, biće i onih koji će reći da je to nemoguće jer se, na primer sele u manji stambeni prostor ili, pak u neki kraj grada koji im se uopšte ne dopada, ali su prinuđeni da se presele iz nekig drugih razloga i to najčešće finansijskih. Iako vam možda u ovom trenutku to zvuči pomalo i nemoguće, ne može se ni u kom slučaju osporiti činjenica da je „lepota u oku posmatrača“, tako da apsolutno od vas samih zavisi da li ćete selidbu smatrati pozitivnom promenom ili ne.

Dakle, imajte na umu da je sama činjenica da menjate stambeni prostor (bez obzira koji razlog je u pitanju) dovoljna da počnete da tražite pozitivne stvari upravo u toj promeni. Samim tim što menjate kraj, grad ili državu u kojoj ste živeli već idete napred u psihičkom smislu, te je neophodno da se jednostavno prepustite neminovnim životnim promenama i pokušate da iz njih izvučete maksimum u svakom smislu. Takođe, mnogi psiholozi koji su se bavili ovom temom, smatraju da ključna stvar u prihvatanju selidbe kao promene na bolje u životu leži u adekvatnoj i pravovremenoj pripremi. A pod tim se misli da bi, najpre trebalo na papir da stavite sve što je pozitivno u vezi sa tim činom, ali isto tako i da navedete one detalje koji su, prema vašem mišljenu negativni. Zatim bi trebalo realno i bez uključivanja emocija (ako je moguće) da sagledate sve te razloge i gotovo je sigurno da ćete tada, ako ne pre, shvatiti da ste na odličnom putu da zaista doživite selidbu kao pozitivnu promenu u vašem i u životu vaših ukućana.

U slučaju da se preseljavate u drugu državu, bilo bi dobro da se upoznate sa pravilima koja u njoj vladaju, kao i da pokušate da saznate sve o običajima i navikama ljudi koji u njoj žive. Ovo će vam biti od velike koristi kada se budete i zvanično preselili, jer se nećete osećati kao neko ko je došao sa strane, budući da ćete biti upućeni u uobičajena pravila ponašanja u toj zemlji.

Srećom, te danas gotovo svako ima pristup internetu, gde se mogu pronaći sve potrebne informacije o određenoj zemlji ili gradu, pa čak i o delu nekog većeg grada. Naravno, sve ovo važi pod uslovom da to i želite, a imajte na umu da je opšta preporuka da se na odgovarajući način pripremite za preseljenje, te će tako selidba i za vas, ali i za vaše ukućane definitivno biti promena na bolje u životu.

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.