Zajednički život sa partnerom obično zamišljamo kao bajku, pogotovo kada su u pitanju dame. To svakako i može biti tako, ali samo ako se oboje potrudite da razumete šta znači zajednički život kao i potrebe partnera.

Useljenje u zajednički stan sa partnerom čini se kao dobra odluka iz više razloga. Osim one emocionalne strane, takođe postoje i finansijske prednosti takvog načina života. Pre svega, život s partnerom je dosta lakši nego život sa cimerom ili cimerkom, jer se partneri bolje razumeju i mogu se bolje dogovariti oko obavljanja kućnih poslova, finansijskih odluka, izlazaka i zajedničkih aktivnosti.

S druge strane, mane takvog suživota su te što se partneri mogu brzo zasititi jedno drugog ako stvarno nisu kompatibilni, jer konstantno provode vreme zajedno, a kada dođe do svađa, teško je izbeći partnera. Novac nekada zna postati tabu tema te dođe do svađa vezanih za finansije, a samim tim spontanost zajedničkih aktivnosti verovatno će opasti do određene mere.

Vaš život sa partnerom je u vašim zajedničkim rukama, a sve poslove oko samog preseljenja sa jedne na drugu lokaciju prepustite nama. Agencija Miladinović obavlja najbolje selidbe u Beogradu i Srbiji, a na usluzi smo vam 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji. 

Temeljan razgovor o zajedničkom životu je neophodan

Pre odluke o selidbi potrebno je obaviti temeljan razgovor s partnerom. Partneri ne bi bili u vezi da se načelno ne slažu, međutim uvek postoje određene nesuglasice, zamerke i svađe iz prošlosti koje vise u vazduhu i koje bi mogle eventualno da naruše i suživot u novom stanu. 

Iako vam verovatno takav razgovor neće biti baš previše prijatan, jedini loš ishod bio bi da se neraščišćene stvari ne rasprave do kraja ili da se ponovno stave pod tepih. Ako se u idealnom slučaju razreše ili u najgorem dođe do svađe u kojoj partneri ustanove da ne žele da žive zajedno, to je bolje nego da se isto dogodi nakon useljenja.

Među ostalim temama, potrebno je raspraviti o finansijskim mogućnostima i okvirno isplanirati na šta će se novac trošiti i na koji način. To je važno i novac ne bi trebalo da bude tabu tema kao što nekada zna da se desi. 

Ako se u razgovoru primeti da postoje znakovi da niste spremni za zajednički suživot zbog nekih nerešenih pitanja, bolje je onda odgoditi pakovanje stvari i samo preseljenje nego stvoriti još veće probleme u budućnosti.

Adaptacija na zajednički život – prvih nekoliko meseci je najteže

Istraživanja kažu da je najteže prvih nekoliko meseci. Zbog čega je to tako? Razlog tome je što oba partnera sa sobom nose sopstvene navike, želje, potrebe i sl. Razlike se vide na malim stvarima kao što su:

  • Da li pastu za zube pritiskate na srediti ili na kraju tube
  • Da li sudove perete ujutru ili uveče da vam ništa ne ostaje
  • Da li insistrate na tome da zajedno jedete za stolom
  • Da li volite da jedete vam trpezarije
  • Da li noću spavate sa otvorenim prozorima
  • Smeta li vam klima uredjaj
  • Skupljate li račune u jednu fasciklu
  • Ostavljate li veš i čarape na sred sobe
  • Treba li vam zavesa za kupatilo?

Ovo su zaista sitnice i občno na početku slatkog zajedničkog života, razlike u ovakvim stvarima i ne primećujemo. Medjutim kasnije kada već uveliko živimo zajedno, može doći do navikavanja na razlike ili čak do toga da vas ove stvari sekiraju i nerviraju. Selidba sama po sebi donosi jedno uzbudjenje, zato se potrudite da sebi i svom partneru olakšate zajednički život, kako bi vam bilo najlepše onda kada ste zajedno.

Kako sve može izgledati useljenje u stan sa partnerom?

Postoje dva moguća scenarija useljenja. Jedan od njih jeste da se jedan partner useljava kod drugog koji već iznajmljuje ili poseduje stan u svom vlasništvu. U tom slučaju, zbog ugovora o iznajmljivanju trebalo bi obavestiti stanodavca o dolasku još jedne osobe u stan. On najverovatnije ne bi trebalo da poveća kiriju, ali je potrebno da zna ko mu živi u stanu. 

U drugom slučaju, partneri zajednički biraju novi stan u koji će se useliti i u kojem još nisu živeli. Pre useljenja trebalo bi sve stvari razvrstati u kutije i velik deo stvari baciti u smeće ili donirati ih u humanitarne svrhe. Prilikom selidbe stanova najčešće shvatimo koliko imamo stvari koje su nepotrebne i koje bi nam samo preopteretile životni prostor u koji useljavamo. 

Zajednički život sa partnerom pun je kompromisa, a između ostalog to se ogleda i u dogovoru šta se od stvari svakog pojedinca može preseliti u novi stan. Činjenica je da neće biti moguće da se kompletan posed i jednog i drugog partnera presele u novi stan, pa je zbog toga važno da se napravi dogovor i u zajednički stan unese samo najophodnije. 

Taj korak bi trebalo započeti nekoliko nedelja pre  same selidbe, jer je to opsežan posao koji zahteva mnogo vremena i strpljenja te ako se počne s njim u zadnji tren, to može biti poprilično mukotrpno.

Mnoga istraživanja su pokazala da zajednički život nije loše rešenje pre braka, jer na taj način parovi mogu najbolje da shvate da li je reč o vezi koja je zaista kvalitetna i koja će opstati, ili je reč samo o prolaznoj strasti i čistom zamlaćivanju. Kada i ako odlučite da započnete zajednički život sa partnerom znate da nas možete kontaktirati kako bismo sve vaše stvari bezbedno transportovali u novi stan!

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.