ruka sa gumenom rukavicom stiska dugme za lift

Kućni red zgrade je pojam sa kojim moraju biti upoznati svi koji su se opredelili za život u stanu.

Život u zgrad podrazumeva vreme provedeno u određenoj vrsti zajednice, s obzirom da u stanu ispod, iznad i pored vas, skoro uvek ima drugih stanara, pa se tako mora poštovati mir i komfor ostalih članova.

Svaka zgrada poseduje kućni red, odnosno skup pravila koja moraju poštovati svi stanari u cilju održavanja mira u okviru stambene jedinice. U nastavku teksta saznajte nešto više o normama kojih se morate pridržavati, ukoliko se odlučite za život u zgradi.

Odluka o kućnom redu – zakonski okvir koga se moraju pridržavati svi stanari stambenih jedinica 

Kućni red je nešto čega bi svi trebali da se pridržavamo, jer to nije samo prazno slovo na papiru, već je podržan od strane institucija državnog zakonodavnog aparata. U tom pogledu, mnogi smatraju da je kućni red zakon, međutim on predstavlja odluku koja je podzakonski pravni akt u skladu sa zakonom. 

Odluka o opštim pravilima kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda važi od 2019. godine, a donešena je iste godine od strane Skupštine grada Beograda u skladu sa njenim ovlašćenjima i odnosi se na teritoriju grada.

Odluka o kućnom redu je jedini priznati oblik upravljanja zgradom, a ona važi za sve stambene jedinice na teritoriji grada Beograda.

Tumačenjem pomenute Odluke, pravila koja se odnose na kućni red se moraju poštovati, dok u suprotnom na teren izlazi komunalna milicija, koja može izdati prekršajni nalog i u skladu sa tim odrediti novčanu kaznu. 

Izlazak nadležnih organa na teren se smatra poslednjim rešenjm ukoliko nije moguće na neki drugi način rešiti situaciju koja remeti mir komšija. Kada je u pitanju kućni red zgrade, o njemu moraju brinuti stanari, ali i organi stambene jedinice, skupština zgrade i upravnik zgrade.

Profesionalni upravnik zgrade – koja je njegova uloga?

Poslove upravljanja zgradom u određenim okolnostima može obavljati profesionalni upravnik zgrade, sa potrebnom licencom od strane Privredne komore Srbije, u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada. 

Profesionalni upravnik zgrade može biti svako fizičko lice, ali mora ispunjavati određene uslove poput toga da ima najmanje srednje četvorogodišnje obrazovanje, da ima položen ispit i važeću licencu, kao i da bude upisan u registar Privredne komore Srbije.

Osim osnovnih poslova koje obavljaju upravnici zgrada, poput organizovanja čišćenja ili upravljanja finansijskim sredstvima, profesionalni upravnik zgrade obavlja dodatne poslove vezane za održavanje zemljišta, koje se koristi na redovnoj bazi. Osim toga, prima i evidentira prijave stanara na ponašanje drugih komšija.

drvene kockice sa natpisom "pravila"

Na koje se sve elemente odnosi kućni red zgrade?

Kada govorimo o kućnom redu zgrade, ne misli se samo na život stanara u okviru sopstvenih domova, već i na kompletno ponašanje u svim unutrašnjim prostorijama, kako bi se postigao što bolji i funkcionalniji nivo života.

Mnogi nisu upoznati sa pravilima u okviru jedna stambene jedinice, pa ih zato često i nenamerno krše, ne znajući da time narušavaju komfor ostalih stanara. Zbog toga ćemo vam u nastavku obrazložiti neke od najbitnijih stavki vezanih za kućni red zgrada.

#1 Zagarantovano vreme odmora za stanare

Kućni mir u zgradama je preko potreban većini stanara u određeno doba dana namenjenom upravo za odmor

Odluka o kućnom redu nam ukazuje da je vreme odmora u popodnevnim časovima od 16h do 18h, što je poprilično logično jer tada većina ljudi dolazi sa posla i želi preko potreban odmor nakon ručka. Drugi bitan termin kada je neophodno poštovanje mira i tišine u celoj zgradi su noćni sati u periodu od 22h do 7h u toku narednog dana. 

Ovi termini su nešto drugačiji tokom vikenda, s obzirom da popodnevni odmor traje od 14h do 18h, dok se noćni produžava subotom do 8h i nedeljom do 10h. 

Dani vikenda su namenjeni za relaksaciju, pa tako većina ide na kratka vikend putovanja. Sa druge strane, mora se poštovati pravo onih koji su odlučili da subotom i nedeljom uživaju sa svojom porodicom kod kuće, prikupljajući energiju za novu radnu nedelju.

Takođe, slavlja su nešto što prati običaje našeg naroda, pa se tako mnogi odlučuju da takve manifestacije organizuju u svojim domovima. Treba imati u vidu da je u tim slučajevima potrebno najaviti ostalim stanarima dva dana ranije predstojeći događaj, kao i da se muzika mora stišati najkasnije do 1h iza ponoći

#2 Ograničenje buke koja dolazi iz stanova

Ne ustručavajte se da obavaljete sve potrebne dnevne aktivnosti u svom domu, ali izbegavajte potencijalno bučne radnje, posebno za vreme časova predviđenih za odmor. Definisan je i nivo buke kojim se zabranjuje svako trčanje, skakanje, koriščenje glasnih aparata i mašina u posebnim delovima zgrada, odnosno u stanovima. 

Buka u zatvorenom prostoru ne bi trebalo da prelazi graničnu vrednost prema utvrđenim indikatorima. Kako nije moguće u svakoj situaciji utvrditi kolika je tačna visina buke, procenjuje se da normalna visina zvuka ne treba da prelazi sobnu jačinu.

Sve preko toga je prihvatljivo samo u pojedinim situacijama poput slavlja i izvođenja građevinskih radova, ali uz blagovremeno obaveštavanje i odobrenje komšija

#3 Kućni red radovi – kakve su obaveze stanara?

Kada je u pitanju kućni red radovi u stanu su još jedna od kategrija koja je naglašena u već pomenutoj Odluci. Ponašajte se u skladu sa pravilima i pridobićete poverenje stanara, a verovatno i pomoć komšija kada god vam zatreba.

Prema tome, svaki stanar ima pravo da obavlja građevinske radove u okviru sopstvenog stana, ali je pre toga potrebno pribaviti sve potrebne dozvole od strane nadležnih službi, kao i obavestiti upravnika zgrade zajedno sa ostalim stanarima. 

#4 Korišćenje posebnog dela zgrade kao poslovnog prostora

Na vlasnicima stanova je da odluče da li će određenu stambenu jedinicu koristiti kao mesto za život ili kao lokal za izdavanje, a u okviru toga postoje posebna pravila. Tako se u okviru zgrade u nekoj od posebnih jedinica može započeti privredna delatnost, a najčešće su to kafići, turističke agencije, menjačnice ili prodavnice. 

Ukoliko se određena posebna jedinica u okviru zgrade koristi kao poslovni prostor, potrebno je da njeni korisnici poštuju pravila vezana za kućni red. U tom pogledu ne sme doći do prelaska dozvoljenog nivoa buke tokom obavljanja poslova i rada tokom noćnih sati.

Takođe, potrebno je da prostor namenjen za kretanje stanara bude sve vreme dostupan, a tu se misli na sve ulaze i prilaze zgradi. Ukoliko postoji potreba korisnika lokala za izdavanje, za dovozom i skladištenjem robe u cilju obavljanja određene ugostiteljske delatnosti, to se mora obavati na taj način da ne remeti stanarski prostor za kretanje i prilaz zgradi.

Kada su u pitanju lokali izdavanje posebnih jedinica u prizemlju mnogih zgrada u centru grada je česta pojava, pa se zato moraju poštovati pravila ponašanja, kako se stanarima ne bi uticalo na kvalitet života.

prikaz lifta iz hodnika zgrade

#5 Korišćenje zajedničkih prostorija

Zajednički delovi zgrade dostupni svim stanarima su kapija, ulazna vrata i zajedničke prostorije. Ono što je bitno kod ulaznih vrata je to da ona moraju biti zaključana od 23h do 6h u letnjem periodu i od 22h do 6h zimi. 

Ukoliko postoji instaliran interfon, ulazna vrata mogu biti stalno zaključana i otvarati se jedino pomoću pomenutog spoljnog signalnog uređaja, a to je odlična opcija ukoliko želite da ostvarite veći nivo bezbednosti u vašoj zgradi, te ne dozvolite nepoznatim licima da ulaze u njenu unutrašnjost.

Zajedničke prostorije su ulazni deo zgrade, svi hodnici, stepenište, vešernica, tavan, podrum i druge prostorije namenjen svim stanarima koji ih mogu koristiti po potrebi. Bitno je imati u vidu da namenu i raspored korišćenja svih zajedničkih prostorija određuju upravnik i skupština u dogovoru sa stanarima. 

Takođe, za održavanje svih pomenutih prostorija zaduženi su organi zgrade, a na stanarima je da u skladu sa manirima normalnog ponašanja održavaju zajedničke delove pristojnim i da za sobom ne ostavljaju nepotrebno smeće. Radi što urednijeg i čistijeg prostora, obavlja se deratizacija i dezinfekcija prema odluci skupštine stanara. 

Podrum je deo zgrade gde stanari mogu skladištiti stvari koje ne koriste, pa je zato obavezno da ova zajednička prostorija bude uvek zaključana i obezbeđena. Sa druge strane, odlazak na krov je dozvoljen samo stručno obučenim licima koji obavljaju određene popravke. Odlazak na krov se iz bezbednosnih razloga ne savetuje licima bez preke potrebe. 

Pored unutrašnjih zajedničkih prostorija, stanari na zajedničko korišćenje imaju i spoljašno zemljište, a skupština stanara može izglasati njegovu namenu. Najčešće se koristi za izgradnju omanjeg dečijeg igrališta ili za parking za stanare, gde uglavnom svaki vlasnik stana ima obezbeđeno po jedno parking mesto.

Po pitanju očuvanja bezbednosti tokom zime, neophodno je da svaki stanar očisti svoje prozore od snega i leda, pa da zajedničkim snagama uklone sneg i tako urede prostor ispred zgrade. 

U zimskom periodu može doći do zaleđivanja kanalizacionih i drugih odvodnih cevi zbog niskih tmperatura, pa je na upravniku zgrade da reguliše mogućnost potrencijalnog pucanja pomenutih cevi. 

Stanarima je dozvoljeno da imaju kućne ljubimce poput mačaka, pasa, omanjih glodara i akvarijumskih ribica, ali je posebno naglašeno da je potrebno voditi računa o higijeni zajedničkih prostorija u tom pogledu. 

#6 Pravila o korišćenju zajedničkih instalacija

Pored zajedničkih prostorija, postoje i određena pravila o korišćenju zajedničkih instalacija. Pre svega, strogo je zabranjeno otvaranje razvodnih kutija iz bezbednostih razloga, kao i radi iskorišćavanja zajedničkih električnih uređaja za privatnu namenu. 

U slučaju kvara pomenutih instalacija, neophodno je pozvati službu iz određene delatnosti zaduženu za konkretan posao. Plaćanje sanacija u zajedničkim prostorijama se vrši iz zajedničkog budžeta. 

Lift je jedan od najbitnijih delova zgrade, posebno u soliterima sa po deset i više spratova. Potrebno je pratiti uputstvo o upotrebi lifta koje mora biti okačeno u samom liftu. Takođe, neophodno je naglasiti nosivost u vidu kilograma i broja osoba koje mogu stati. Zabranjen je transport teškog nameštaja i građevinskog materijala, a u slučaju kvara pozvati nadležnu službu i obavestiti stanare. 

#7 Održavanje zgrade kao obaveza stanara

Svakoj stambenoj jedinici je u određenom trenutku potrebna neka vrsta renoviranja i dorade radi što dugovečnijeg trajanja i boljeg izgleda. Termin održavanje zgrada obuhvata hitne intervencije, tekuće održavanje i investiciono održavanje.

Hitne intervencije su vezane za otklanjanje svake potencijalne opasnosti po bezbednost stanara i njihove imovinu. Upravniku zgrade se podnose prijave o potrebi za intervencijom, a on je dužan da preduzme sledeće korake i obavesti nadležne službe najkasnije u roku od 48h, ukoliko to iz opravdanih razloga nije mogao da uradi ranije.Takođe, moguće je obavestiti nadležni organ direktno, te zaobići upravnika ukoliko smatrate da se tako može doći do efikasnijeg rešenja. 

Tekuće, odnosno redovno održavanje zgrada je obaveza svakog stanara pojedinačno, pa je tako potrebno održavati svaku posebnu stambenu jedinicu kako ne bi došlo do ubrzanog propadanja materijala. Pomenuti posao se može poveriti firmama zaduženim za očuvanje zgrada. 

Investiciono održavanje se odnosi na svako ulaganje i izmenu potrebnu radi podizanja nivoa funkcionalnosti i namene određenih delova zgrade.

#8 Poštovanje kućnog reda tokom selidbe

S obzirom na sve veći broj stanova u izgradnji, selidbe su postale uobičajena pojava u velikim gradovima poput Beograda. Tokom procesa preseljenja, vodite računa o poštovanju kućnog reda i ostavite dobar prvi utisak na buduće komšije. 

Profesionalna agencija za selidbe će za vas obaviti potrebne aktivnosti prebacivanja nameštaja u novi stan i omogućiti bezbedan transport svih stvari. Takođe, biće ispoštovana sva pravila vezana za kućni red i time obezbeđeno poštovanje prava stanara zgrade u koju se selite. 

U tom pogledu, selidbu je potrebno obaviti u skladu sa terminima za kućni odmor i tako da ne dođe do unutrašnjih oštećenja u zgradi. Poželjno je da obavestite komšije i time ukažete na potencijalno zauzimanje zajedničkog prostora, gde biste privremeno odložili stvari tokom selidbe ili onemogućili kretanje stepeništem u kraktom periodu.  

Bez obzira da li se tek useljavate ili ste dugogodišnji stanar, na vama je da poštujete pravila kućnog reda i time ukažete da ste odgovoran član zajednice koji brine o drugima. Nadamo se da vam je ovaj tekst ukazao na neke bitne elemente ponašanja ukoliko niste imali uvid u pojedine specifičnosti. Takođe, poštovanjem svih potrebnih normi obezbedićete lepši i ugodniji prostor za život vašim komšijama i sebi, ali i izbeći potencijalne sankcije nadležnih službi.

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.