prikaz ključa u bravi ulaznih vrata braon boje

Da li više preferirate život u kući i šetnje po dvorištu, ili ušuškanost koju boravak u stanu pruža?

Lične preferencije u velikoj meri utiču na odabir životnog prostora, a postoji još čitav niz faktora koje treba uzeti u obzir. 

Različita istraživanja ukazuju na to da je selidba jedan od najstresnijih perioda u životu svakog pojedinca, a pošto se dešava retko u životu, potrebno je razmisliti o svim opcijama i njihovim prednostima i manama. 

Dakle, ukoliko razmišljate da li da se preselite u kuću ili stan, pročitajte u čemu se razlikuju život u kući i život u stanu?

Održavanje životnog prostora – da li imate vremena za dodatne aktivnosti?

Počnimo od najosnovnije razlike između kuće i stana, a to je održavanje. Život u stanu ne zahteva veliku odgovornost oko održavanja životnog prostora. 

Stan je relativno lako očistiti, dok su usluge čišćenja i održavanja zgrade uglavnom pokrivene kroz račune za infostan, ili se plaćaju posebno na mesečnom nivou.   

Sa druge strane, život u kući podrazumeva i dvorište koje je potrebno održavati urednim. 

Košenje trave, zalivanje bašte, farbanje ograde, čišćenje snega… postoji čitav niz aktivnosti koje će biti vaše zaduženje ukoliko se opredelite za život u kući, a određeni ljudi, zbog svojih svakodnevnih obaveza, nemaju vremena za dodatno angažovanje oko dvorišta.

Dakle, ukoliko vam je potreban dom u kojem ćete zbog prirode vašeg posla samo prespavati, stan jeste bolja opcija za vas. 

Međutim, ako imate na raspolaganju veći deo dana, u tom slučaju dvorište može da vam bude mesto koje će vas motivisati da izađete napolje i predahnete od obaveza.

prizemna kuća braon boje iz prednjeg dvorišta

Komšiluk – koliko cenite vašu privatnost?

Iako komšije ne možete da birate, imajte na umu da život u stanu uključuje i veću bliskost sa komšijama nego život u kući. 

Često ćete ih sretati jer delite isti hodnik i lift, živite vrata do vrata, a neretko ćete ih i čuti, pogotovo one koji žive iznad vas. Muzika, plač deteta, lajanje pasa, izvođenje radova pa čak i glasnija konverzacija mogu da vam poremete san, posebno ukoliko su zidovi zgrade tanki. 

Kuće nude mnogo više privatnosti od stana, jer imaju dvorište koje služi kao svojevrsna barijera između vas i prvih komšija. Osim toga, vlasnik ste segmentiranog parčeta zemlje, pa ne morate da brinete o susretu sa komšijama na vašem imanju. 

Troškovi – koliki budžet imate na raspolaganju?

Budžet je glavno merilo pri odabiru nekretnine i selidbe na novu lokaciju. 

Kada su u pitanju kuća ili stan, nema posebne razlike u mesečnim troškovima – iste račune morate plaćati u oba slučaja. Ipak, kuće su uglavnom prostranije i imaju veću kvadraturu od stanova, pa samim time i mesečne režije će biti uvećane. 

Sa druge strane, početni troškovi prilikom kupovine nekretnine mogu se značajno razlikovati. Sa kupovinom kuće uobičajeno dobijate i dvorište, a samo zemljište može ponekada da košta više od čitavog stana, u zavisnosti od lokacije. 

Međutim, treba uzeti u obzir da je ulaganje u kuću dugoročno isplativije i trajnije rešenje. U kući ste potpuno nezavisni, pa možete sami odlučivati o ulaganju u energetsku isplativost.

Kućni red – da li možete poštovati striktna pravila?

Nezavisno od toga da li ste vlasnik stana ili podstanar, morate poštovati ista kućna pravila kada živite u zgradi. 

Ona podrazumevaju da se ne pravi buka, kako noću tako i za vreme dnevnog odmora, koje je obično između 14h i 18h. Takođe, ukoliko pripremate slavlje u stanu i znate da će biti galame, dužni ste da istaknete obaveštenje komšijama najmanje 2 dana ranije. 

Dakle, zabranjeno je vikom, bukom, trčanjem i skakanjem narušavati mir u zgradi, a isto važi i za korišćenje bučnih kućnih aparata. Sa druge strane, život u kući nema tako striktna pravila po pitanju kućnog reda, jer ga praktično možete sami odrediti

Iako je život u kući praktičniji po pitanju kućnog reda, takođe se podrazumeva da vašim aktivnostima ne smetate komšiluku. Međutim, pošto dvorišta stoje između vas i ne delite zajedničke zidove, potrebno je mnogo više buke napraviti kako biste narušili mir svojim komšijama. 

visoki stambeni kompleks

Renoviranje – da li planirate stalne modifikacije prostora?

Život u kući ima jednu posebnu pogodnost, a to je fleksibilnost prilikom renoviranja doma. Kuća je vaše vlasništvo i sa razlogom možete da radite šta želite – od menjanja krova i rušenja zidova pa sve do potpunog redizajna životnog prostora. 

Takođe, uvek možete nadograditi sobu ili promeniti izvor energije na koji se grejete. Dakle, u kući imate potpunu slobodu

Sa druge strane, život u stanu ima određena ograničenja kada govorimo o renoviranju. 

Ukoliko želite da rušite određeni deo zida potrebno je prvo pribaviti dozvolu, pogotovo ako su u pitanju noseći zidovi, jer oni utiču na stabilnost same zgrade i bezbednost svih stanara. 

Određene zgrade imaju restriktivnija pravila, pa tako na primer nećete dobiti dozvolu da promenite ulazna vrata ili njihovu boju, ukoliko nije u skladu sa previđenim planom i projektom investitora.  

Selidba – koja opcija je lakša za preseljenje?

Kuće sa dvorištem olakšavaju selidbu, jer vozilom možete prići do samih ulaznih vrata. 

Koliko je teško preseliti se u drugi stan, zavisi ponajviše od lokacije i infrastrukture tog kraja. Ukoliko zgrada poseduje parking za stanare i veliki lift u koji može stati sav gabaritan nameštaj, nema posebno velike razlike između selidbe u novu kuću ili novi stan. 

Kao što smo već pomenuli u samom uvodu, selidbe su jedan od najstresnijih perioda, stoga je preporučljivo angažovati specijalizovanu agenciju za selidbe koja će sav težak posao uraditi za vas

Ono što možemo zaključiti iz navedenog je da ne postoji jedan odgovor na pitanje da li je bolja kuća ili stan, već odluka treba da bude u skladu sa svim faktorima koje smo naveli u tekstu.

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.