stoćić pored kauča

Nakon odabira i kupovine novog prostora za život, posao nikako nije završen, jer tek tada započinje realizacija ideja oko toga kako bi prostor mogao biti opremljen tako da bude jednako funkcionalan i udoban.

Budite spremni za izdvajanje veće količine novca ukoliko počinjete od nule, jer će vam biti potreban nameštaj, kućni i kuhinjski aparati, estetski detalji.

Opremanje stana ima za cilj da napravi kutak za vas i vaše najmilije, kako biste slobodno vreme provodili u prijatnom okruženju prilagođenom vašim potrebama i afinitetima. Potrudite se da sve bude savršeno!

Ukoliko i sami planirate aktivnosti opremanja, na pravom ste mestu, jer u nastavku teksta možete pročitati korisne savete. 

Šta podrazumeva kompletno opremanje stana?

Kompletno opremanje stana radi se jednom kada se uselite i potrebno ga je obaviti što kvalitetnije. Nakon toga ćete samo po potrebi raditi sitne redekoracije, renoviranja i zamenu pokvarenih aparata.

Opremanje stanova u potpunosti retko se obavlja u slučaju iznajmljivanja, već je najčešće nakon kupovine novog doma. Prilikom selidbe u novi dom, pretpostavljamo da ćete neke korisne i nove stvari ipak prebaciti na novu lokaciju.

Ukoliko vam je potrebna pouzdana i profesionalna agencija za selidbe, mi vam nudimo širok izbor usluga po veoma povoljnim cenama. Vaš nameštaj i kompletna oprema stižu na adresu po dogovoru potpuno sigurno i bez oštećenja. Selidbe Miladinović nude svoje usluge na teritoriji glavnog grada i iz Beograda ka drugim većim gradovima u Srbiji.

Ukoliko poverite selidbu profesionalcima transport stvari, dakle, nije ono što treba da vas brine – na vama je samo da dobro razmislite šta ćete poneti u novi dom i kako ćete te komade uklopiti u novi ambijent.

organizovane i složene stvari u garderoberu

Opremanje stanova iz ugla funkcionalnosti

Iako opremanje stanova podrazumeva određenu dozu kreativnosti, ovaj poces zahteva od vas da pre svega mislite na funkcionalnost predmeta. Pretpostavljamo da ćete na samom početku nakon useljenje strogo voditi računa o troškovima, te je potrebno da sve ima svoju svrhu.

Kupovinom nepotrebnih stvari stvorićete konfuziju, bespotrebno pretrpati prostor i napraviti nepotrebne izdatke. 

Nameštaj koji će vam apsolutno biti potreban u svakoj varijanti i bez koga verovatno nećete moći normalno da funkcionišete:

 • garnitura za dnevnu sobu;
 • krevet za spavanje;
 • plakari za odlaganje stvari;
 • osnovni aparati za kuhinju;
 • trpezarijski sto;
 • veš mašina.

Opremanje stana od 40 kvadrata, nešto manje ili više od toga, zahteva poseban trud kada se radi o organizaciji nameštaja skladno veličini prostora. U ovom slučaju preporučujemo da se odlučite za višenamenski nameštaj.

Multifunkcionalan nameštaj danas predstavlja veoma praktično i moderno rešenje. Evo nekih ideja:

 • krevet na rasklapanje;
 • zidni plakari i plakari po meri;
 • viseće police;
 • stolovi na otvaranje.

Ideje za opremanje stana

Iako se većina ljudi odmah nakon selidbe trudi da se drži funkcionalnosti prilikom izbora stvari zbog ograničenog budžeta ili nešto manje prostora, pretpostavljamo da će ipak želeti enterijer koji odiše modernim stilom.

Ukoliko i sami nemate ideju o tome kako uklopiti elemente nameštaja u jednu skladnu celinu, savetujemo da istražite i pokušate da nađete idealno rešenje za vaš novi dom.

U želji da vam pomognemo u odabiru nameštaja skladnom vašem ukusu za sređivanje stana ili kuće, ideje za dizajn enterijera možete pogledati u nastavku:

 • Modernizam 20. veka – karakteriše ga kreativno korišćenje stvari izrađenih od materijala poput plastike, iverice, aluminijuma. Elementi izrađeni od ovih materijala veoma su prilagodljivi i moguće ih je adaptirati u različite stilove;
 • Industrijski stil opremanja – nameštaj izrađen od izloženog čelika i istrošenih drvenih elemenata. Popunjavanje prostora vrši se pomoću nameštaja formalnijeg izgleda;
 • Nautički stil – materijali od kojih su izrađeni elementi karakteristični za obalski stil kako se još naziva, jesu nezavršeno drvo u stolovima i stolicama i platnene presvlake.
 • Skandinavski način opremanja –  klasičan primer nameštaja skandinavskog tipa sve je češći u moderno opremljenim domovima. Jednostavno dizajnirani elementi sa visokom stopom funkcionalnosti i minimalnim dekorom.
 • Urbano opremanje – karakteriše ga popunajvanje velikim stvarima, pa nije praktičan za sređivanje malih stanova, ali će se veoma lepo uklopiti u prostrano potkrovlje.

Odabir stila i prilagođenog nameštaja biće veoma jednostavan ukoliko imate dovoljno prostora za eksperimentisanje i isprobavanje. Potencijalni problemi nastaju ukoliko je potrebno prilagoditi se stanu manje površine. 

raspored u stanu manje kvadrature

Ideje za opremanje stana manje kvadrature

Kvadratura je relativna mera u zavisnosti od ugla posmatrača. Opremanje stana od 40 kvadrata i raspored nameštaja može biti komplikovano za višečlanu porodicu, dok će samac imati potpunu slobodu da prostor prilagodi svom ukusu i potrebama.

Opremanje stana od 50 kvadrata i sve manje od toga zahteva više truda, ali će isto tako biti potrebno manje ulaganja, dok ćete jednostavnije postići osećaj ušuškanosti karakterističan za manji prostor.

Nije retkost da se vlasnici malih stanova odluče za “open space” koncept kako bi doprineli utisku veće prostranosti. Pored toga što predstavlja veoma nepraktično rešenje, nedostatak definisanosti prostorija može uticati na gubitak smisla prilikom stilizacije.

Dizajn enterijera veoma je značajan, naročito kada se radi o uređivanju manjih domova. 

Nekoliko saveta kako da razdelite i definišete prostor:

 • između kuhinje i trpezarije ugradite šank;
 • definišite predsoblje uz vitrinu za kapute i cipele;
 • dekorišite boravak u posebnom stilu i napravite od njega pravo mesto za druženje.

Iskoristite svaki kvadrat i popunite ga korisnim elementima, koji će ujedno doprineti toplini. Moderne police, ormarići na zidovima i drugi elementi mogu popuniti prostor i učniti ga savršenim mestom za postavljanje knjiga, cveća i ukrasa.

Opremanje stanova zahteva i razmišljanje kako horizontalno, tako i vertikalno prilikom uređenja. Uski i visoki plakari maltene do plafona odličan su izbor za odlaganje garderobe. 

Odaberite multifunkcionalan nameštaj i tako sebi obezbedite više mesta za druge stvari. Ukoliko želite da najbolje moguće iskoristite svaki centimetar, obratite se izrađivačima nameštaja po meri.

Naravno, zaboravite na glomazan nameštaj koji će učiniti da prostor u vašem stanu bude loše iskorišćen, dok svojom funkcionalnošću neće doprineti baš nikako.

Najveće greške pri opremanju stana

Uređivanje i kupovina stvari može biti veoma stresan zadatak za mnoge, bez obzira da li ste kupili stan ili ste kao podstanar odlučili da ga dodatno uredite. Ne dozvolite da i sami potpadnete pod pritisak i izgubite kontrolu, jer će posledica toga biti nasumično kupovanje nameštaja.

Pretrpavanjem prostora raznim ukrasnim detaljima i nepotrebnim nameštajem napraviće gužvu i smanjiti mogućnost za normalno kretanje kroz stan.

Neadekvatan dizajn enterijera uticaće na opšte raspoloženje unutar doma, kao i na ukućane.

Odaberite nameštaj odgovarajućih veličina i napravite dobar raspored sa ciljem formiranja funkcionalnog prostora. Pre kupovine obavezno izmerite nameštaj i planirajte njegovu poziciju.

Prirodno osvetljenje u stanu biće vam značajno iz mnogo razloga, te se trudite da dnevno svetlo ne zablokirate tamnim zavesama ili visokim nameštajem pored prozora.

Česta greška pored zagrađivanja dnevnog svetla jeste i sprovođenje samo jednog izvora rasvete, najčešće centralnog. Za bolju atmosferu unutar novog doma instalirajte lampe ili ambijantalna svetla. U zavisnosti od izbora rasvete, možete podešavati stepen intenziteta svetla.

Prilikom opremanja stana ne zaboravite na deo koji će vam služiti za odlaganje nepotrebnih stvari i delove nameštaja, koji će pomoći da ovaj deo dobije na funkcionalnosti.

Bez obzira da li se radi o terasi, ostavi ili podrumu, ovaj deo stana biće vam značajan više nego što mislite. Imaćete priliku da odložite sve ono što bi unutar prostora za život stvaralo poteškoće.

Nabavite nekoliko ugradnih polica, šipku za kačenje stvari, komodu za odlaganje obuće i rešili ste se svih onih sezonskih i trenutno nepotrebnih stvari. 

Koliko košta opremanje stana?

Cena opremanja stana zavisi pre svega od vaših afiniteta, mogućnosti i veličine prostora. Ukoliko ne želite da štedite, a pritom ste kupili veliki stan koji je potrebno popuniti, pred vama su brojne otvorene mogućnosti i definitivno veća cena.

Ukoliko se odlučite za najjednostavnije stvari bez brendiranog porekla, možete proći sa sasvim pristojnom cenom. Pa ipak, čak i kupovina samo bazičnih stvari za omanji stan iziskuje ulaganje od minimum nekoliko hiljada evra

Opremanje stanova podrazumeva informisanje o cenama svakog komada nameštaja, dok smo mi odlučili da vam damo korisne savete kako možete opremiti svoj stan bez previše ulaganja:

 • Kupatilo – izrada kade i umivaonika oplatom od betona, plastične i ugradne police; zidove je moguće oblepiti cementnim lepkom za pločice i plakirati ih lakom umesto ugradnje keramike;
 • Kuhinja – umesto kupovine kuhinje po meri, moguće je aparate i postojeće elemente integrisati prekrivanjem radnom pločom; umesto pomoću visećih elemenata, pribor za kuhinju je moguće odlagati na zidu pomoću zakucanih eksera;
 • Instalacije – uštedu je moguće postići postavljanjem alternativnih materijala koji često nisu prvi odabir, pa tako primera radi bužiri mogu poslužiti kao lajsne i veoma isplativa opcija za instalciju plina, grejanja, struje;
 • Dnevni boravak – jednako lepa ukrasna polica može se napraviti uz pomoć opeke, a sami možete odabrati materijal za presvlaku; umesto stakla na vratima postavite pristupačniji pleksiglas u različitim varijantama boja.

Cena opremanja stana biće određena u zavisnosti od vašeg budžeta ali i načina na koji trošite novac.

Najviše budžeta mnogi potroše na odabir kreveta i dušeka. Iako su danas veoma popularni dušeci sa memorijskom penom, zahtevaju puno ulaganja, pa savetujemo da dobro razmislite pre kupovine.

Potencijalno puno novca može otići na uređivanje kuhinje, te se potrudite da napravite prioritete i da ih se pridržavate. Vremenom ćete nabaviti sve što vam je potrebno, a za sam početak kupite ono najpotrebnije za stan.

Iako mnogi ne znaju, trpezarijski stolovi i stolice mogu iziskivati velika novčana sredstva, pa vam savetujemo da pametno birate.

Prilikom kupovine obavezno uporedite cene različitih proizvođača i ne dozvolite da vam samo cena bude parametar prilikom kupovine. Najbitnije je napraviti balans između cene i kvaliteta, radi postizanja što veće funkcionalnosti. 

Opremanje stana nije jednostavan zadatak i preporučujemo vam da uvek poslušate savete. Krenite polako i postepeno, a ideje će se same javljati kako vreme bude odmicalo. Nadamo se da smo vam i mi dali korisne savete, te da ćete ih primeniti u opremanju vašeg budućeg doma!

Za sve potrebne informacije o tome kako i gde možete zakazati selidbu u vaš novi dom, kontaktirajte nas na dobro poznat broj telefona – 063/877-4880!

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.