skalpel i selotejp na kutiji

Selidbe specijalnih tereta odnose se na sve one predmete koji nisu sastavni deo  uobičajenih selidbi koje vrše profesionalne agencije za selidbe. 

Ne postoji tačna definicija ovih “specijalnih” predmeta, al ono što ih određuje kao takve u kontekstu selidbi, jeste potreba za drugačijim pristupom i ophođenjem tokom pakovanja i transporta.

Za selidbe su mnoga istraživanja pokazala kako je ova aktivnost među onima koje kod ljudi izazivaju najviše stresa. Zamislite još da samostalno morate voditi računa o tome kako će proći pakovanje i transport specijalnih tereta.

Potreba za selidbom specijalnih predmeta javila se kao rezultat potreba klijenata. Praksa je pokazala kako se precizno definisanje toga koji su i koliko ima specijalnih predmeta ostavlja na dogovor između klijenta i profesionalne agencije za selidbe

Pored toga se svakako podrazumeva da zahtevaju poseban pristup kada je u pitanju prevoz, pakovanje i transport nameštaja, mašina i druge robe.

U nastavku saznajte više o tome šta su selidbe specijalnih tereta i kako ih profesionalne agencije za selidbe izvode.

H2: Šta su to selidbe specijalnih tereta?   

Selidbe specijalnih tereta suštinski nisu drugačije od bilo koje druge selidbe u smislu toga da se nameštaj, mašine i ostalo moraju preneti sa tačke A do tačke B. Ono što ih razlikuje jeste vrsta predmeta koji se transportuje i kako mu se pristupa.

Ovde se radi o specijalnim predmetima, ali po čemu su oni tako posebni?

Najčešće se radi o predmetima od 120 kg, pa čak i preko 1,5 t, ali uz posebne zahteve to mogu biti i lakši dragoceni predmeti.

Svi ovi predmeti su specifični prema težini, obliku, dimenzijama, te kao takvi nisu jednostavni za menevrisanje. Zahteva se posebna pažnja tokom cele procedure transporta u šta spadaju: pakovanje za selidbu, utovar, vožnja, istovar i raspakivanje.

Transport specijalnih tereta podrazumeva i selidbe predmeta koji imaju visoku materijalnu vrednost, poput antikviteta, dragocenosti, umetničkih dela. Ovde se ne smeju izostaviti osetljivi i lomljivi predmeti od stakla.

Ono što je takođe važno jeste da tokom selidbe vodite računa o kućnom redu zgrade, kako ne bi narušavali mir ostalih stanara, bez obzira da li su u pitanju obične stvari ili specijalne. 

H2: Selidbe specijalnih tereta – šta je “specijalan” teret?

U slučaju “regularnih” selidbi su predmet transporta kompjuterska oprema, kancelarijski nameštaj i slične osetljive stvari. Selidbe stanova i kuća su nešto za šta se mnogi i sami odluče da obave uz pomoć prijatelja i rodbine, iako je sve mnogo lakše uz prave profesionalce. 

Sa druge strane, u specijalne predmete u kontekstu selidbi spadaju: klaviri, solarijumi, velike i teške mašine, zamrzivači, frižideri, TA peći, sefovi, dragocenosti. Pored ovih, podrazumevaju se i svi oni sa kojima se mora drugačije postupati nego sa običnim nameštajem.

Situacija se komplikuje kada je potrebno obaviti selidbe specijalnih tereta iz čitavih fabričkih fabrika, postrojenja i gazdinstava.

Tada će vam pomoć profesionalaca biti neophodna. 

Specijalni predmeti u ovom širem kontekstu podrazumevaju:

  • kombajne, traktore i druga velika vozila;
  • priključna i radna vozila;
  • betonske i metalne konstrukcije;
  • silose, pogone, kotlove;
  • kipere, dampere, utovarivače;
  • kranove i dizalice.

selidbe specijalnih tereta

 

H2: Kako se vrši transport specijalnih tereta i koja se oprema koristi?

Nije jasno definisan okvir za to šta sve spada u specijalne predmeta za transport, ali je jedno sigurno – svi oni zahtevaju poseban pristup tokom selidbe!

Za početak je potrebno otpočeti sa pravilnim pakovanjem od strane profesionalnih radnika koji će kasnije i obaviti transport. Podrazumeva se pakovanje u kutije, korišćenje specijalnih folija, traka i drugih materijala.

Regularna selidba podrazumeva pakovanje stvari, njihov prevoz i odlaganje na krajnju tačku selidbe. Sa druge strane, selidba specijalnih tereta ipak izisukuje više energije, znanja i iskustva, bez obzira da li obavljate opremanje stana ili selidbu.

Neretko se u praksi dešava da se prilikom transporta specijalnih tereta koriste sanduci od drveta, palete i drugi pomoćni predmeti napravljeni prema potrebi i  posebno za svrhu selidbe.

Kada je predmet transporta izuzetno težak teret od preko 1 t, u praksi je u upotrebi posebna oprema za stepeništa. Ona je odlična i prilikom selidbe klavira, keramičkih predmeta, ukrasa i drugih predmeta sklonih lomljenju.

Efikasnim se tokom selidbe specijalnog tereta pokazao hidraulični lift, koji poseduje gusenice za vertikalni transport predmeta na dole.

Ovom opremom se upravlja uz pomoć daljinskog upravljača i ona znatno olakšava prenos stvari koje se nalaze na visini.

Kada je potreban transport specijalnih tereta u vidu veoma teških predmeta i mašina u suprotnom pravcu, odnosno na gore, najčešće su u upotrebi viljuškari, kranovi ili dizalice.

Prilikom iznošenja kaučeva i drugih komada nameštaja koje je teško demontirati, kanapi i gurtne (posebni kaiševi za transport) se koriste za prebacivanje ovih predmeta kroz prozor ili terasu.

H2: Vozila za selidbe specijalnog tereta

U zavisnosti od toga koliko predmeta je potrebno preneti i koliko su veliki i teški, prilikom selidbe se možete opredeliti za transport kamionom ili transport kombijem.

Ništa drugačije nije prilikom odabira vozila za prevoz specijalnih tereta, a svakako se podrazumeva da će vozila biti u ispravnom stanju sa svim potrebnim dozvolama.

Međutim, ono što se posebno zahteva od transportera specijalnih tereta jeste da vozila budu maksimalno zaštićena, obložena i pripremljena za selidbe.

Činjenica je da posebni predmeti zahtevaju specijalnu brigu, bez obzira da li se radi o onim kabastim, velikim ili sa visokom vrednošću. Zamislite da se prevoz klavira, primera radi, mora obaviti u starom kombiju, koji sa unutrašnje strane nije adekvatno zaštićen.

Posledice toga bile bi ozbiljna oštećenja klavira, koji bi posle transporta vizuelno bio potpuno nereprezentativan. Samo će profesionalci biti u mogućnosti da vam pruže da selidba klavira, TA peći, sefova i dragocenosti prođe u najboljem redu.

Pobrinite se i da tokom prevoza i selidbe specijalnih tereta kombiji i kamioni za transport ne budu pretrpani, kako predmeti unutra ne bi oštetili jedni druge tokom vožnje.

Ukoliko na vreme niste pripremili lokaciju selidbe i organizovali se kako valja, ništa ne brinite. Za sve vas postoji mogućnost skladištenja nameštaja i drugih stvari na bezbednom mestu po dogovorenom vremenu.

Crveni kamion sa belom prikolicom na parkingu

H3: Prevoz specijalnih vrsta tereta kamionom

Veličina kamiona koje ćete pronaći u voznom parku agencija za selidbe meri se u tonama (sopstvene težine) i tako se u najvećem broju slučajeva dele na:

  • kamioni 3.5 tone;
  • kamioni 5 tona;
  • kamioni 7 tona;
  • kamioni 10 tona.

Sekretarijat za saobraćaj izdaje posebne dozvole za kretanje kroz uži i širi centar grada Beograda kada su u pitanju veliki transportni kamioni. Kroz glavni grad Srbije je dozvoljeno upravljati kamionom za selidbe specijalnog tereta težine od 3.5 tona do 5 tona.

H3: Kombi prevoz specijalnih vrsta tereta 

Kombi za razliku od kamiona nudi mnogo manji skladišni prostor, ali je sasvim dovoljan za prevoz celokupnog nameštaja iz stana od 35 kvadratnih metara. Broj kvadrata bi se verovatno smanjio kada su u pitanju selidbe specijalnog tereta, jer oni zahtevaju posebnu brigu.

Pa ipak, apsolutno nema potrebe unajmljivati celokupan kamion, ukoliko je potrebno obaviti prevoz klavira ili nekoliko predmeta slične veličine.

Kombi prevoz je takođe odlična opcija kada su u pitanju selidbe svih vrsta tereta u samom centru grada, jednosmernim ulicama ili tamo gde nema dovoljno prostora za manevrisanje.

Beograd je prepun svega navedenog, tako da nije retkost videti kombi parkiran ispred zgrade gde se obavlja selidba. 

Selidbe specijalnih tereta, prevoz, pakovanje nameštaja, raspakivanje i sve ono što čini selidbe deo su svakodnevnih poslova agencija koje su uslužno i profesionalno bave transportom nameštaja, opreme i drugih stvari. Kao što ste imali prilike da vidite, transport specijalnog tereta podrazumeva nešto drugačiji pristup i opremu. Budite obazrivi i temeljni prilikom organizacije!

Ukoliko su vam potrebne usluge selidbe, posetite našu kontakt stranicu Selidbe Miladinović. Ovde sa nama možete dogovoriti termin za selidbu, način prevoza vaših stvari i sve vrste usluga!

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.