Svakom od nas bar jednom je kroz glavu prošla misao da napustimo gradsku vrevu i odenemo se u neku mirniju, čistiju i zdraviju sredinu poput planine! Svež čist vazduh i izvorska voda, hrana direktno iz bašte, svakodnevni kontakt sa prirodom, te sporiji tempo života, sve su faktori za začetak ideje o preseljenju u planinu.

Zaista, mnogo ljudi, uzevši u obzir sve ove prednosti, teško ostaje ravnodušno pri pomisli, da će u ovakvim uslovima, provesti ostatak svog života sa svojom porodicom! Ukoliko imate decu osnovnoškolskog ili srednjoškolskog uzrasta, znate da oni uživaju da borave u gradu, a buka im ne predstavlja nikakav problem u životu. 

No, ako spadate u red onih srećnika koji imaju malu decu, koja još ne idu u vrtić ili školu ili ste, pak konačno dočekali penziju, onda je preseljenje na planinu najbolji mogući korak koji možete da učinite u životu, a u nastavku teksta vam objašnjavamo i zbog čega!

Saznajte kako odabrati kuću, te preseliti se na planinu i koje će to zdravstvene i druge benefite imati na vaš život, a sa kojim ćete se potencijalnim negativnim aspektima suočiti dok ne naviknete na novu okolinu!

Kako odabrati kuću i preseliti se na planinu – sve prednosti internet doba 

Odabrati kuću za život na planini, te preseliti se u nju, u današnjoj digitalnoj eri i vremenu interneta relativno je lak posao. Tako recimo možete odabrati kuću na planini koju želite da kupite ili iznajmite, a da uopšte ne morate da u nju i kročite pre nego što se fizički preselite, što je samo nekoliko decenija pre, bilo nezamislivo!

Ukoliko, pak, smatrate da obilazak kuća ima svoju posebnu čar, internet vam i dalje može pomoći da napravite uži izbor i selekciju, te nećete gubiti svoje dragoceno vreme na lutanje u potrazi za vašim savršenim domom!  

Takođe možete i da angažujete profesionalnu agenciju za selidbe koja će bukvalno upakovati i zaštititi vaše stvari, utovariti ih u kombi ili kamion koji je specijalno namenjen za transport stvari, pa čak i onih osetljivijih i lomljivih, te ih jednostavno odvesti u vaš novi dom na planini. 

Uz to, ekipa agencije za selidbe će i istovariti vaše stvari u novu kuću, tako da vi praktično treba samo da ih pozovete, dogovorite se oko detalja, angažujete i platite njihovu uslugu. Nema sumnje, da je angažovanje agencije za selidbu definitivno najjednostavniji način na preseljenje, a naročito kada je reč o drugom gradu.

Zbog čega se ljudi odlučuju da nastave život u planini?

Ukoliko dolazite iz male sredine i želite da se preselite na neku od mnogobrojnih planina u našoj zemlji, sasvim sigurno nećete osetiti drastičnu razliku, jer se život na planini ne razlikuje  mnogo od onog u manjim gradovima širom naše zemlje.

Međutim, ukoliko živite u većem gradu ili čak, prestonici Srbije, a ipak razmišljate da se preselite na planinu, lako se može dogoditi da vam bude potreban određeni vremenski period da se priviknete na potpuno drugačiji način funkcionisanja od onoga na koji ste navikli. 

Preseljenje na planinu podrazumeva mnoge nove prednosti – nema više čekanja na gradski prevoz, zapravo gradski prevoz i ne postoji! Nema čekanja u dugim redovima super marketa, niti gužve u saobraćaju ili na ulicama. U letnjem periodu, možete širom otvoriti prozore, bez straha da će vas tramvaji i gradska buka probuditi.

S druge strane, moraćete da se naviknete na činjenicu da u prodavnicama često nećete imati izbor na koji ste navikli u velikim supermarketima, a budući da nema gradskog prevoza, to znači da ćete morati da hodate značajno više nego u gradu!

Sve ovo može se posmatrati i sa pozitivnog aspekta – umesto tropskog, ješćete domaće, sezonsko voće, a pojačano kretanje će samo doprineti vašem zdravlju!

Pejzaž na planini sa kućama

Zdravstveni benefiti života na planini – prevencija je najbolji lek 

Zdravstveni benefiti života na planini su mnogobrojni, i odavno naširoko poznati. Ono što ćete svakako osetiti kao boljitak kada se preselite, je svežiji, čistiji vazduh i mnogo više mogućnosti za boravak na otvorenom, te bavljenje poljoprivredom, ali i hobijima, kao što je recimo uzgajanje cveća i baštovanstvo. 

Samim tim, čovek koji se preseli na planinu ne samo da će iskusiti poboljšanja po fizičko zdravije, već i psihičko, te biti srećniji – budući da nije preopterećen svakodnevnim problemima, kao što je to slučaj u gradskim sredinama, gde na svakom koraku možete da čujete o novim nepovoljnim vestima iz sveta.

Život u planini, dozvoljava vam da se fokusirati na sebe, svoje hobije, te kvalitetno vreme provedeno sa porodicom, što predstavlja optimalno okruženje za mentalno zdravlje svakog čoveka.

Dobro je poznat podatak da deca koja žive na planini, imaju mnogo manju sklonost prema različitim virusnim i bakterijskim infekcijama koje su, nažalost, kod dece koja žive u gradovima mnogo češće zabeležena. Razlog ovome je dobro poznat, čist, planinski vazduh, koji značajno može pomoći i u borbi sa alergijama i astmom.

Najbolja stvar kod života u planini – može biti i potencijalna mana

Ono što se smatra negativnim aspektom preseljenja na planinu sasvim sigurno je udaljenost gradova, a samim tim i zdravstvenih institucija, te većih trgovina u kojima se nabavljaju sve potrepštine. Međutim, kao što smo napomenuli, neke od ovih nedostataka se može gledati i sa pozitivnog aspekta.

Najveći nedostatak jeste, udaljenost zdravstvenih institucija, no nemojte zaboraviti da život na planini doprinosi dugovečnosti, tako da vam one, nadamo se, neće ni biti potrebne u budućnosti! 

Ono što možemo zaključiti jeste da je ono što je najbolja stvar kod života na planini, ujedno i najveća mana, a to je – udaljenost od civilizacije i njenih institucija. Na vama je, međutim, da procenite koji su vaši životni prioriteti, te da li izolovanost i život u skladu sa prirodom vašoj ličnosti predstavlja više zadovoljstva, no nedostatka.

U principu, moramo priznati, da i nema tako mnogo razloga da se ne preselite i otpočnete svoj život na planini. Naravno pod uslovom da imate finansijskih mogućnost za ovaj poduhvat, ali i podršku najbližih, te da procenite da li to odgovara svim osobama sa kojima živite ili samo vama.

O nama

Firma “Selidbe Miladinović“ postoji već 7 godina. Kao porodični posao, u poslovanju se isključivo vodimo principma profesionalnosti i kvalitetom. Zadovoljstvo naših klijenata nam je potvrda i motiivacija za dalji napredak.
Sa zadovoljstvom možemo reći da smo do sada radili preko 30.000 selidbi na teritoriji cele Srbije, sa posebnim osvrtom na Beograd i Novi Sad.